Tillbaka

Göteborg   2019-09-19 /

Var sjunde inom byggbranschen skadar sig på handmaskiner varje år

Olyckor orsakade av vanliga handverktyg som spikpistoler och slipmaskiner, är bland de absolut vanligaste inom byggindustrin. 14 procent – eller var sjunde byggnadsarbetare - skadar sig på handmaskiner varje år. Det visar en enkät bland drygt 400 byggnadsarbetare, som Stavdal låtit göra med hjälp av Sverige Bygger. Ändå slarvas det en hel del med säkerheten, var femte person använder inte ordentliga skydd när de arbetar med just handmaskiner.  

Att riskerna med handmaskiner är stora, bekräftas av att hela 40 procent av de som besvarat enkäten har varit nära att skada sig en eller flera gånger varje år.  Och även om 94 procent säger att de är försiktiga när de använder handmaskiner, är det samtidigt 30 procent som uppger att de varje vecka ser kollegor som slarvar.

- Enkäten indikerar att det finns en uppfattning att man själv är mer försiktig än kollegorna, 39 procent tycker det i enkäten. Om man har jobbat länge och har erfarenhet som gör att det sällan händer något, är det lätt att börja slappna av och tumma på säkerheten – en attityd som vi på Stavdal vill uppmärksamma och varna lite extra för, säger Mikael Olson, VD på Stavdal.

De flesta som deltagit i enkäten har jobbat inom branschen i över 20 år och bland de som använder handmaskiner regelbundet, har nästan samtliga skadat sig på dem någon gång, bara 9 procent har aldrig gjort det. 14 procent har skadat sig så pass allvarligt att de har behövt uppsöka sjukvård.

Genom att lyfta frågan och ge kunskap kring hur man jobbar säkrare med handmaskiner, vill maskinuthyrningsföretaget Stavdal bidra till att minska antalet olyckor med den typen av maskiner.

- För att minska antalet olyckor, behöver vi hjälpas åt och påminna varandra om så enkla saker som att använda handskar och skyddsglasögon. Det som ofta behövs är helt enkelt att ändra vanor för att skapa ett säkrare beteende, säger Mikael Olson.
 

*Om undersökningen
Enkäten, som genomförts av Sverige Bygger på uppdrag av Stavdal, har besvarats av drygt 400 personer som jobbar inom byggbranschen. Enkäten skickades ut i juni 2019 till personer i olika åldrar, som jobbar över hela landet. Resultatet har sammanställts och kvalitetssäkrats av Sverige Bygger.

 

För mer information, vänligen kontakta:

Mikael Olson, VD Stavdal AB
031-793 09 08, .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Filip Gällnäs, Kommunikatör på Stavdal
031-793 09 06, .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Kontakta oss

På stavdal.se använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.